Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak stereotypowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film