Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. Pasta czyli makarony Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film